Distincții culturale

Viața culturală locală în centrul atenției naționale

În interpretarea clasică, cultura în viața publică înseamnă cântatul, dansul, muzica și teatrul comunitar. Viața culturală din Sângeorgiu de Mureș s-a desfășurat în principal în jurul bisericilor. Pastorii, preoții și învățătorii erau cei care organizau și supravegheau viața culturală a satului. De la începutul secolului al XX-lea există consemnări în documente despre existența unor coruri, grupuri de teatru și biblioteci comunitare în Sângeorgiu de Mureș. De-a lungul anilor gama activităților culturale s-a lărgit: noi coruri, ansambluri, grupuri de dansuri populare, grupuri de teatru de amatori au contribuit și continuă să contribuie la istoria culturală a comunității prin creativitatea lor. Cu aproape o sută de evenimente culturale pe an, Sângeorgiu de Mureș este una din cele mai importante comune a regiunii din acest punct de vedere.

Satul găzduiește mai mulți scriitori și poeți a căror activitate sporește reputația culturală a comunei. În fiecare an, mai multe publicații (volume de poezie, eseuri, povestiri și studii, anuare, publicații aniversare) documentează amprenta culturală a Sângeorgiului de Mureș.

O particularitate interesantă a vieții culturale a comunei este faptul că a reușit să devină una dintre locațiile de desfășurare a Festivalului Internațional de Film și Televiziune SIMFEST.

Această istorie și acest prezent a fost recunoscut în 2016 de către Asociația „Cele mai frumoase sate din România” în cadrul concursului „Satele Culturale ale României”, când a acordat Sângeorgiului de Mureș premiul al doilea din sute de sate participante.